Co je to zástavní právo?
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Co je to zástavní právo?

Připadá Vám to složité? Od toho jsme tu my. AURUS REALITY
 
Zástavní právo, víte, co znamená?
O věcných právech pojednává občanský zákoník v § 979 až 1474. Mezi věcná práva patří především vlastnické právo, tedy právo něco vlastnit či spoluvlastnit typicky například nemovitost, ať už dům, parcelu, byt, ale také věc, nebo cenné papíry, anebo třeba firmu. Dalším věcným právem je právo zástavní. To slouží v případě, že by dlužník včas a řádně nesplatil dluh a bude třeba uspokojit pohledávku jinak, nejčastěji prodejem zástavy.
V případě, například koupě nemovitostí, prostřednictvím hypotečního úvěru, úvěrující banka požaduje zřízení zástavního práva u kupované nemovitosti, pokud nelze zástavu zřídit, nebo není hodnota kupované nemovitosti dostatečná, pak je možné využít k zajištění nebo dozajištění i jinou nemovitost.
Zaměříme-li se na zástavní právo spojené s koupí nemovitosti, jedná se o zástavní právo vzniklé jako dobrovolné, a to na základě písemné smlouvy zástavce se zástavním věřitelem (například s bankou). Zástavní smlouva musí jednoznačně vymezit, co je předmětem zástavy a za co se touto zástavou ručí, tedy výši a rozsah pohledávky, kterou je zástavce povinen dané finanční instituci nebo i soukromému věřiteli, uhradit.
Okamžikem, kdy dlužník splatí celou výši například hypotečního úvěru, zástavní právo zaniká, jelikož dluh již není, takže úvěrující banka nemá právo mít k zastavené nemovitosti jakákoli práva. Ze zástavy je nemovitost možné vyvázat i jiným způsobem, než splácením celého hypotečního úvěru. Jednak rychlejším splacením úvěru mimořádnou splátkou, nebo převzetí úvěru jinou osobou a převodem zástavního práva na jinou nemovitost. Po vydání písemného potvrzení úvěrující banky o zániku zástavního práva, je třeba podat na příslušný katastrální úřad návrh na výmaz zástavy z listu vlastnictví vkladem, spolu s tímto potvrzením.
Koupí nemovitostí, prostřednictvím hypotečního úvěru, se zabýváme denně a velmi rádi Vám poskytneme naše profesionální služby.
Se vším kolem nemovitostí se obraťte na nás.
Richard Záhorský

Vytvořit poptávku

Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Máte otázku?